6 mai 2025, 16:40
Furnizorul de apă Hidro Prahova anunţă că va reduce cu 30 de procente valoarea facturilor emise pentru oraşul Breaza, în condiţiile în care mai multe zile la rând locuitorii au primit apă colorată, urât mirositoare şi în cazul căreia analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova au arătat că este contaminată cu bacteria Clostridium Perfringens. Aceeaşi măsură este dispusă şi în cazul facturilor emise pentru locuitorii din comuna Adunaţi, unde de asemenea au fost probleme legate de calitatea apei.
„S.C. Hidro Prahova S.A. anunţă aplicarea unei reduceri de 30% la componenta de apă facturată în baza consumurilor aferente lunii aprilie 2025 pentru toţi utilizatorii – persoane fizice şi juridice – din oraşul Breaza şi comuna Adunaţi, afectaţi de situaţia privind calitatea apei distribuite în ultima perioadă. Măsura a fost aprobată de Consiliul de Administraţie la propunerea conducerii societăţii şi are rolul de a compensa disconfortul generat de problemele de potabilitate înregistrate în cele două localităţi”, anunţă, marţi, SC Hidro Prahova, companie deţinută majoritar de Consiliul Judeţean Prahova.
Potrivit anunţului operatorului de apă, reducerea se aplică exclusiv pentru facturile la apă potabilă, nu şi pentru serviciul de canalizare, iar reducerea se acordă automat, începând cu facturile aferente consumurilor din luna aprilie 2025, fără ca utilizatorii să depună vreo cerere.
„Măsura rămâne în vigoare până la confirmarea oficială a restabilirii parametrilor de potabilitate, conform analizelor de laborator. Pentru remedierea situaţiei şi restabilirea calităţii apei, Hidro Prahova a demarat o serie de acţiuni urgente: igienizări complete ale reţelelor şi rezervoarelor de apă din oraşul Breaza şi comuna Adunaţi, realizate cu sprijinul unei firme specializate; lucrările sunt în desfăşurare şi zilnic sunt recoltate probe de apă pentru analize în laboratorul autorizat al societăţii, iar după finalizarea procesului de igienizare, Direcţia de Sănătate Publică Prahova va preleva probe suplimentare pentru a decide fie ridicarea restricţiei de consum, fie măsuri suplimentare”, precizează oficialii Hidro Prahova.
La Breaza şi Adunaţi, alimentarea cu apă menajeră „este reluată zilnic, după lucrările de igienizare”, însă aceasta nu este potabilă nici după reluarea furnizării.
„Reamintim faptul că apa distribuită în prezent în cele două localităţi NU este potabilă şi nu trebuie utilizată pentru băut, gătit sau igienă personală. Apa poate fi folosită doar în scopuri menajere”, mai transmite Hidro Prahova.
La Breaza, locuitorii au semnalat încă înainte de 26 aprilie că apa furnizată ca potabilă este colorată şi are un miros urât. Conform unei plângeri penale depuse de o localnică, „mai mulţi locuitori ai oraşului Breaza afirmă că, în cursul lucrărilor la noua reţea de apă, s-ar fi realizat o conexiune greşită între conducta de canalizare şi cea de alimentare cu apă potabilă, respectiv că legătura dintre cele două sisteme ar fi fost inversată”.
În urma unui control făcut la Breaza, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova a constatat că Hidro Prahova SA „nu a respectat condiţiile asumate prin contractul de furnizare apă potabilă încheiat cu consumatorii privind parametrii de calitate a acesteia, fiind improprie consumului uman (lucru confirmat de analizele de laborator efectuate de către DSP Prahova)”. În urma constatărilor, compania de apă a primit amendă contravenţională de 20 000 de lei.