13.3 C
Județul Prahova
30 mai, 2025

Ministrul Transporturilor: Estimez că anul acesta vor fi daţi în circulaţie 160-170 kilometri de autostradă din A7

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, în Prahova, că circa 160-170 kilometri de autostradă din A7 ar putea fi daţi în circulaţie anul acesta, urmând ca restul de circa 70 de kilometri să fie inauguraţi în prima parte a anului viitor.

Grindeanu a verificat lucrările pe şantierul lotului 2 al tronsonului de autostradă Ploieşti – Buzău al A7, anunţând că acest lot va fi dat în circulaţie spre finalul lunii iunie.

„Suntem la 97-99% ca stadiu realizat din întregul proiect. Sunt trei poduri unde (…) sunt anumite lucruri care trebuie remediate. S-a comandat şi o expertiză care, la comanda CNAIR-ului, va da anumite soluţii. Cert este că în luna iunie, în a doua jumătate, spre final de iunie, vom reuşi să dăm în circulaţie acest lot, dar fac şi următoarea precizare, nu doar acest lot, ci şi acei kilometri de la sfârşitul lotului 2, care vor face legătura cu lotul 3, astfel încât să facă descărcarea la DN 2. Încă trei kilometri din lotul 3, care va fi finalizat la sfârşitul acestui an, acel lot 3, şi, de asemenea, venind dinspre Focşani, va fi dat în folosinţă şi acel pod şi descărcarea aferentă, care face legătura cu autostrada, care deja este în circulaţie de la Buzău spre Focşani”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

El a menţionat că anul acesta pot fi daţi în folosinţă circa 160-170 km din autostrada A7.

„Eu estimez, fiind la final de mandat, că dacă anul trecut din autostrada A7 s-au dat în circulaţie cam 100 de kilometri, din această autostradă doar, anul acesta, pe graficele pe care le avem, în jur de 160-170 de kilometri de autostradă din A7 pot fi daţi în circulaţie, urmând ca în 2026, în prima parte, restul de 60-70 de kilometri care au mai rămas să poată fi inauguraţi de asemenea astfel încât de la Dumbrava până la Paşcani, să se poată circula pe cei 320 de kilometri în întreaga lungime a acestui tronson de autostradă”, a mai spus Grindeanu.

În ceea ce priveşte întârzierile de pe lotul 2, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a spus că cel mai probabil vor fi aplicate penalităţi.

„Au fost câteva probleme cu privire la sudurile tablierului metalic, suduri care au trebuit şi trebuie să fie refăcute, astfel încât siguranţa lucrărilor de artă a podurilor să fie asigurată. (…) Lucrările de remediere sunt în exerciţiu, adică se efectuează, evident că avem nevoie şi de expertiza tehnică, care să confirme că soluţia şi modul în care au fost îndeplinite este unul corespunzător. Eu cred în momentul de faţă, ţinând cont că am discutat prealabil şi cu expertul tehnic şi cu proiectantul lucrării, că aceste soluţii sunt cele bune. Toată lumea crede acest lucru, deci nu avem motive de îngrijorare în momentul acesta, dar evident că ei trebuie să se mobilizeze bine şi să-şi termine treaba pe care o au de făcut. În ceea ce priveşte ieşirea din graficul de execuţie, pot să vă spun că sunt două categorii de probleme – unele care nu au ţinut neapărat de antreprenori, iar altele care, evident, ţin de dânşii. Cel mai probabil, după ce vor fi analizate toate, vom avea un verdict, dar cred că fără penalităţi nu vor scăpa”, a afirmat Pistol.

În context, ministrul Sorin Grindeanu a precizat că recepţia nu va fi semnată până când lucrările nu vor fi conforme.

„Acum să ştiţi că toate aceste lucruri care ţin până la urmă de siguranţă sunt mai importate decât orice. Atunci dacă cei care au supervizat au găsit aceste neconformităţi, decât să faci lucrurile pe repede înainte şi să pui în pericol chiar vieţi omeneşti, sigur abordarea corectă e cea pe care a anunţat-o domnul director, şi nu vom semna niciun fel de recepţie şi absolut nimic atâta timp cât lucrurile nu vor fi conforme şi care să asigure acea siguranţă de care vorbeam mai devreme”, a declarat Grindeanu.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/ministrul-transporturilor-anul-acesta-pot-fi-dati-in-circulatie-160-170-kilometri-de-autostrada-din-a7-3252441

Ultimă oră

Același autor